TRÆNING

d. 12 juli 2011


Æbler og urolsyre


Et studie publiceret i Cell Metabolism, et anerkendt tidsskrift, påviser, at urolsyre, som bl.a. findes i skrællen på æbler, er med til at bevare og fremme musklernes styrke. Studiets resultater er underbygget af en række forsøg med mus, hvis muskelmasse forbedres eller bibevares ved indtagelse af urolsyre, idet urolsyre fremmer produktionen af signalstoffet IGF-1 i kroppen, som i mange tidligere undersøgelse har vist sig at have indvirkning på muskelvækst. 


Dog skal mennesker, for at opnå samme muskelopbyggende effekt indtage relativt mange æbler dagligt sammenlignet med mus, og det er endnu usikkert, om om urolsyres indvirkning på muskelvæksten varierer med alder, køn og helbredstilstand - men signalstoffet kunne måske vise sig at have potentiale i fremtiden. 


Kilde: http://videnskab.dk/krop-sundhed/abler-giver-staerkere-muskler?utm_source=vores+nyhedsbrev&utm_campaign=099ac73181-201106096_9_2011&utm_medium=email
_________________________________________________________

d. 5 juli 2011

MUSKELTRÆTHED - hvad skyldes det?

Tour de France er igen igang, og det bringer nyt fokus på emnet muskeltræthed samt hvad denne tendens mon skyldes. Aktuel Naturvidenskab har i denne forbindelse skrevet en glimrende artikel om emnet - om de mange teorier og årsager om begrebet. Læs artiklen her.

_________________________________________________________

Tirsdag d. 1. februar 2011

At træne rigtigt - hvordan?

Videnskab.dk har netop udgivet en meget informativ og indholdsrig artikel om hvordan du får mest ud af din træning, så du kan nå dine mål. Se følgende link for at læse artiklen:
http://www.videnskab.dk/composite-6029.htm?utm_source=nyhedsbrev&utm_medium=email&utm_campaign=dato-1-2

___________________________________________________________________

Torsdag d. 27. januar 2011

VÆLGER DU DEN RIGTIGE SPORTS-BH?

Der er rigtig mange kvinder som kunne forbedre deres træning ved at vælge en sports-BH som netop passer deres bryster. Når du derfor skal købe ny sports-BH kan du huske følgende råd:

- Afprøv BH'en og forsøg at løbe på stedet, sving med armene, mærk hvor meget din barm følger din krops bevægelser. Dine bryster må hverken blive mast for flade eller være for løsthængende - et godt tip er, at de ikke bør røre hinanden når du har BH'en på.

- Hvis du f.eks. dyrker meget sport, hvor du ligger på maven skal du undgå en BH med hægter bagpå.


- Mærk om BH'en har evt. store syninger, som kan virke generende under træning, og fjern vaskemærket før du tager BH'en i brug.

- BH'en bør kunne absorbere og udskille en evt. stor sved- og varmeproduktion fra din arbejdende krop, så din barm ikke bliver for fugtig og varm.

- Sørg for at tage højde for, om BH'en kryper under vask, idet den så skan få en for lille størrelse og mase din barm for meget.

- Afhængig af hvor ofte du benytter din sports-BH, bør du med ca. ½-1 års mellemrum udskifte din BH, bl.a. fordi materialet mister sin elasticitet ved gentagende vaske, således at BH'ens støttende effekt mindskes.

_____________________________________________________________


Mandag d. 17. januar 2011

SPURT!


Ja, den er god nok. Hvis du ønsker at bruge mindre tid i løbeskoene og længere tid i sofaen, så skal du spurte. Forskning har nemlig vist, at indlægger man korte intervaller (ca. 30 sek.) i sin løbetur, hvor man udnytter op mod 95% af sine musklers evner, så din konditions- og præstationsevne forbedres betydeligt på langt kortere tid end hvis du bare løber længere turere i jævnt tempo. Biologisk fremmedes natrium-kalium-pumperne i muskelvævet, hvilket har betydning for musklernes udnyttelse af energi.

Kilde: Københavns Universitet

_____________________________________________________________

Lørdag d. 15. januar 2011

HVORFOR GØR MUSKLERNE FØRST RIGTIG ONDT NOGLE DAGE EFTER TRÆNING?

Kender du følelsen af smerte og ømhed i musklerne et par dage efter årets første skitur eller første havearbejde? Årsagen er, at dine muskler ikke er tilvænnet en aktivitet i de muskler, som du anvender når du fx står på ski eller laver havearbejde. Bruger vi nemlig en muskelgruppe meget intenst i en kort tidsperiode, i forhold til hvad disse muskler normalt er vandt til, så vil dine såkaldte kontrahererende muskler blive påvirket og forlænget mere end de plejer. Musklerne udskiller derfor en række stoffer, således at der opstår således en inflammation i muskelvævet, hvormed kroppen vil forsøge at hele muskelvævet og bekæmpe den inflammatoriske tilstand de efterfølgende dage efter den intense, fysiske, uvante udfoldelse. De inflammatoriske signalstoffer påvirker bl.a. dine smertenerver, som bliver mere følsomme, og derfor føler du større ømhed i musklerne. Fænomenet kaldes faktisk med en fagterm muskulær hyperalgesi.

__________________________________________________________________

Tirsdag d. 10 august 2010


Drik efter din T-shirt

Ja, overskriften lyder måske underlig, men den er god nok. Tyske forskere fra forskningsorganisationen Fraunhofer-Gesellschaft har nemlig opfundet en T-shirt, som fortæller dig hvornår du skal drikke vand mens du træner. T-shirten skifter simpelthen farve når du nærmer dig dehydreringsniveauet. Farveskiftet sker som følge af en kemisk reaktion, hvor svendens lave pH-værdi, og dermed større syreindhold, får T-shirten til gå fra lilla til gul. Når T-shirten så vaskes i basiske væsker, forsvinder den gule farve og den bliver lilla igen.

T-shirten er ikke i produktion endnu, og er stadig under udvikling, men i fremtiden kan det være en rigtig god mulighed for først elitesportsfolk, og måske senere almindelige mennesker.

Næste skridt i udviklingen af den intelligente T-shirt er, at udvide dens evne til at måle salte, mineraler og hudtemperatur hos den individuelle udøver.


Kilde: http://www.videnskab.dk/content/dk/teknologi/intelligent_t-shirt_sladrer_nar_du_skal_drikke_vaske


________________________________________________________________


torsdag d. 5 august 2010

DYRKER DU MOTION EFTER DIN KROPSTYPE?


Er du tyk, spinkel, atletisk eller kraftigt bygget? Ved at kende din kropstype, lærer du samtidig også hvilke motionsformer din krop er bedst bygget til. Der findes tre forskellige overordnede kropstyper, men normalt sker der en overlapning og kombination af de tre kropstyper, så intet menneske udelukkende kun tilhører den ene af kropstyperne. De tre kropstyper, som nedenfor beskrives nærmere, er derfor kun retningslinjer.


Den ektomorfe kropstype

Hvis du har svært ved at tage på i vægt, dine skuldre og hofter er meget smalle, dine lemmer er lange og tynde og din kropsstruktur er mager med slanke, senede muskler, så tilhører du den ektomorfe kropstype. For at få en mere veltrænet krop skal du styrketræne frem for at konditræne.


Den endomorfe kropstype

Hvis du har spinkle knogler, lav muskelmasse, ekstra fedtdepoter omkring særligt hofter, lår og på maven så tilhører du den endomorfe kropstype. Denne kropstype har generelt svært ved at tabe sig, men hvis de kommer ned i vægt så tager de let de mistede kilo på igen. Denne kropstype egner sig ikke til udholdenhedsmotionsformer, men bør holde sig til de mere skånsomme sportsgrene så som svømning, cykling og fitnesstræning (den milde form).


Den mesomorfe kropstype

Hvis du har en muskuløs, atletisk kropsbygning uden ekstra fedtdepoter, med kraftig knoglebygning, så tilhører du den mesomorfe kropstype. Denne kropstype gør dig i stand til at dyrke de fleste motionsformer, særligt har du mulighed for at dyrke de mere kraftbetonede sportsformer som bl.a. kortdistanceløb, roning, styrketræning, kampsport, m.m.