OPSKRIFTER







Minikofta med yogurt


En eksotisk frokost som får dig til at tænke på mellemøstlige specialiteter. 


Til 4 personer


4 pitabrød
250 g hakket lammekød
1 tsk stødt koriander
1 tsk stødt kommen
4 tsk frisk, finthakket mynte
mynteblade
2 tsk finthakket koriander
250 g yogourt naturel
2 spsk pinjekerner
saften og fintrevet skal af 1 citron
salt, peber, andre krydderier efter eget ønske


Bland lammekødet grundigt med stødt kommen og koriander, frisk koriander og halvdelen af mynten.
Form boller på størrelse med en valnød af kødet og steg dem i 8-10 minutter - de bør være gennemstegt og gyldne uden at være tørre. Lad dem køle af. 
Rist imens pinjekernerne forsigtigt på en tør, godt varm pande.
Rør resten af mynten i yogurten, smag til med salt og peber.
Åben pitabrødene (man kan lægge dem på en brødrister nogle minutter inden, så de bliver lettere at åbne).
Smør yogurt på indersiden af pitabrødet og drys pinjekerner på. 
Stænke lammebollerne med citronsaft før de puttes i pitabrødet. 
Drys med citronskal og pynt med mynteblade. 


_________________________________________________________


Kinesiske pandekager med svinekød


Lækre små godbidder, perfekte at servere til gæsterne. Tilberedningstiden er samtidig kun 5-10 minutter!


Til 8 pandekager


8 pekingepandekager (fra asiatiske butikker)
400 g hakket svinekød
2 spsk olive
1 fed hakket hvidløg
1 stykke frisk ingefær på 2 cm, hakket
75 g champignon skåret i tynde skiver
2 gode håndfulde bønnespirer
2 spsk østerssovs


Steg hvidløg og ingefær ca. 1 minut i en teflonwok med 1 spsk olive.
Tilsæt champignon og fortsæt stegningen 1-2 minutter. Tilsæt kødet og smuldr det med en gaffel.
Når kødet er stegt tilsættes bønnespirer og østerssovs og det steger videre 1 minut: bønnespirerne skal knapt tage farve. Tag det af blusset.
Læg noget sugende papir om pandekagerne og varm dem i mikrobølgeovnen i ca. 30 sek. ved lav effekt.
Server pandekagerne og kødet for sig og lad selv gæsterne fylde deres pandekager!


___________________________________________________________


Grillede grøntsager og mozzarella-sandwich


Selvom det tager 15-20 minutter at kreere denne sandwich, så er det hele ventetiden værd. 


Til 4 personer


1 stor ciabatta 
1 stort rødløg
1 squash
1 aubergine
2 spsk olivenolie
1 fed hakket hvidløg
3-4 spsk pesto
1 frisk mozeralla
salt, peber, andre krydderier efter eget ønske


Skær løg, squash og aubergine i tynde skiver. 
Vend grøntsagerne omhyggeligt med olivenolie og hvidløg. Krydr med salt og peber. Grill grøntsagerne på en støbejernsgrillpande, eller stil dem i oven i 15-20 minutter ved middelvarme. Lad dem køle lidt af. 
Flæk ciabattaen imens. Smør stykkerne med pesto.
Dæk med grøntsager og slut af med mozzarellastrimler. Drys med salt og peber. 
Læg den åbne sandwich under grillen i oven i ca. 5 minutter for at smelte osten. 
Læg den anden brødhalvdel over før den skæres ud i stykker. 


Tip
Sammen med en suppe vil sandwichen udgøre et fantastisk måltid!


_______________________________________________________


Tortillia med salsa og chorizo


Afhængig af, hvor meget ost du vælger at anvende, er denne frokost virkelig lækker og ikke nødvendigvis så fedende endda! Men uanset hvordan du vælger at fortolke opskriften, så bør du prøve den bare én gang i livet. 


Til 4 personer


8 tortilliaer (gerne fuldkorn)
4 stor stykker chorzio, skåret i tynde skiver
4 spsk tomat/rød peber-salsa 
4 spsk revet gruyere eller emmentaler (eller anden mere slankende ost)


Tomatsalsa opskrift
1 mellemstor moden tomat, uden skal og kerner
1 lille rød peber
1/2 lille rødløg
1 fed hvidløg
saften af 1/2 citron
1 lille, rød chilipeber (styrke valgfri)
1 bundt friske koriander
2 spsk olivenolie
salt og friskværnet peber


Hak rødløg, rød peber, hvidløg og chilipeber i en fin foodprocessor (eller ved håndkraft). Tilsæt tomat, koriander, citronsaft og olivenolie og kør indtil det er en grovkornet puré. Samt til med salt og peber. 


Læg en tortillia på en teflonpande uden fedtstof. 
Fordel chorziostrimeler på den, tilsæt 1 spsk salsa og 1 spsk revet ost (eller mindre). 
Dæk med en anden tortillia og varm ved middelvarme i ca. 2-3 minutter.
Vend den forsigtigt og fortsæt stegningen i 2-3 minutter; osten skal være smeltet og tortilliaen helt gylden. 
Skær tortilliaen i mindre stykker og server varme. 


Variant


Brug forskellige pølser: peberpølse, krydderpølse, mv. Erstat chorzioen med skinke eller salami. Brug forskellige oste: ged, cheddar, mozeralla, mv. 


___________________________________________________________


Lun marineret kyllinge-sandwich


Opskriften kræver, at du allerede om morgenen ved hvad du kunne tænke dig til frokost, og at du har lidt god tid. Kyllingen skal nemlig marineres et par timer i forvejen, men effekten er yderst lækker. 


Til 4 personer
8 gode skiver landbrød
2 kyllingebryster halverede diagonalt
3 spsk cremefraiche
1 bundt bredbladet persille
romainesalatblade (eller anden salat)
salt og peber (samt andre krydderier efter eget ønske)


Marinade til kyllingen
saft og skal af 1/2 citron
1 spsk olivenolie
1 spsk hakket persille
salt og friskkværnet peber (samt andre krydderier evt.)


Lav marinaden af alle ingredienserne. Mariner kyllingebrysterne i 1-2 timer - gerne længere!
Afdryp brysterne grundigt og steg dem på en pande ved høj varme (så de bliver sprøde udenpå, men stadig saftige indeni). 
Hak persillen i en foodprocessor, tilsæt cremefraice og kør indtil det bliver en ensartet grøn creme. Krydr med salt, peber, andre krydderier. 
Smør persillecreme ud på brødet, læg kylling på, dernæst salatblade. 
Drys med salt, peber, andre krydderier inden sandwichen lukkes. 


Variant
Læg også tynde skiver rød peberfrugt på de lune kyllingebryster inden sandwichen lukkes.


________________________________________________________


Roastbeef med rucola og peberrod-sandwich


En rustik og krydret sandwich, der virkelig mætter. Super god hvis du lige har trænet og har brug for ekstra protein efterfølgende. 


Til 4 sandwich


4 skiver groft brød
250 g roastbeef i tynde skiver
2 spsk revet peberrod
2 spsk cremefraiche
1 håndfuld rucola (babyspinat er ligeledes lækkert)
friskværnet sort peber samt andre krydderier efter eget ønske


Bland peberrod og cremefraiche i en skål. 
Smør brødskiverne med peberrodscremen.
Læg roastbeefskiverne på brødet og derefter rucola.
Kværn med peber samt tilfør andre krydderier inden sandwichen lukkes.


Variant
Kom hakkede cornichoner i peberrodscremen eller erstat peberrod med cremefraichen blandet med sennep med hele korn. 


______________________________________________________


Fersk laks med brøndkarse-sandwich


Opskriften bliver bedst, hvis du selv tilbereder din laks meget hurtigt lige før serveringen, så den stadig er varm og saftig. For at støtte den naturlige laksebestand i verden, der udsættes for meget pres i dag, anbefales du at vælge sustainable laks, som ikke er dyrket i dampbrug og opdrættet med farvestoffer og tilsætningssmagsstoffer. Opskriften er ellers ganske simpel: 


Til 4 personer 


8 skiver fuldkornsbrød
100 g fersk laks (sustainable!)
1 potte brøndkarse
1 spsk hakket dild
2 spsk cremefraiche eller fromaige frais
1 spsk majonæse
1 laurbærblad
sorte peberkorn
saften af 1/2 citron
Andre krydderier efter eget ønske


Læg fisken i en gryde og dæk den med vand. 
Tilsæt et laurbærblad og sorte peberkorn til kogevandet. Bring det forsigtigt til kogepunktet og lad det småkoge i 7-10 minutter, afhængig af fiskens tykkelse.
Dryp fisken af, pil skind og ben samt smuldr kødet. 
Bland cremefraiche, majonæse og dil og smør det ud på brødskiverne.
Læg fisk og brøndkarse på, stænk med citronsaft og godt med peber.
Luk med de restrende brødskiver og skær sandwichene over diagonalt. 


Variant
Tilsæt 1 spsk. senneop til cremefraichen. Erstat den ferske laks med røget laks eller friske kogte rejer.


________________________________________________________________


Græsk sandwich 


Denne sandwich vil føre dig direkte ned til den sydlandske varme hvis du blot lukker øjnene og nyder den første bid. Den er hurtig at tilberede og smager himmelsk: 


Til 4 personer


4 pitabrød
200 g feta i tern
12 sorte oliven
1/2 rødløg i tynde skiver
2 tomater skåret i tern
1/2 agurk skåret i tern
saften af 1/2 citron
1 spsk olivenolie
125 g yogurt (gerne græsk)
salt og peber


Hæld yogurt i en skål, tilsæt salt og peber.
Skær pitabrødet i to og dæk indersiden med yogurten. 
Bland feta, oliven, løg, tomater, og lidt citronsaft i en skål. 
Kom blandingen i pitabrødene lidt efter. 


Variant
For at få fyldet med ensartet blandet kan man blande alle ingredienserne med yoghurt i en skål, før det kommes i brødet. Man kan også anvende arabisk fladbrød i stedet for pita. 


_______________________________________________________________


Brie, æble og valnødde-sandwich 


Ikke en slankende sandwich, men en lækkerbisken, hvis du har trænet og med god samvittighed tør guffe lidt ekstra til sidebenene. Også fantastisk at servere til gæster. 


Til 4 personer


1 frisk baguette
1 stykke moden brie
1 æble skåret i tynde både og dryppet med citronsaft (så de holder sig friske)
smør 
1 håndfuld valdnøddekerner


Bræk brødet i stykker og flæk dem.
Smør brødet let, læg tynde skiver brie og æblebåde samt knuste valnødder på. 


Variant
Man kan erstatte brien med blåskimmelost, æblerne med pære, tilsætte tørrede frugter, krydderfrø eller abrikoschutney. 


______________________________________________________________


Skinke, avocado og soltørrede tomater-sandwich


Meget simpel, super lækker - den er både cremet, sprød og krydret. Alt du skal bruge er: 


Til 4 personer


Grovboller
8 tynde skiver skinke
1 moden avocado i tynde skiver
Spinatblade
1 glas soltørrede tomater 
Evt. 2 spsk let majonæse, lavet med sennep med hele sennepskorn


Skær bollerne i 4 stykker, flæk dem.
Smør med let majonæse evt. Læg spinatbladene, derefter skinken og slut med avocado go soltørrede tomater. 
Luk sandwichen og pres let. 


Tip
Hvis man ikke spiser sandwichen med det samme, kan man dryppe citronsaft på avocadoen for at undgå, at den bliver brun og kedelig. 


_____________________________________________________________


Gedeost og lufttørret skinke-sandwich 


En meget lækker sandwich, som kræver en smule motion efterfølgende, men som klart skal smages bare én gang i livet. Den er hurtigt lavet - alt du skal bruge er: 


Til 4 personer


4 boller bagt med tørrede fignen eller anden tørret frugt
1 rulle frisk cremet gedeost (anden cremet ost vil også være fint)
4 tynde skiver lufttørret skinke
2 modne figner


Flæk bollerne.
Skær osten i tykke skiver, eller smør den ud, hvis den er meget blød.
Læg en skive skinke på og derefter nogle skiver frisk figen, og klap sandwichen sammen. 


Variant
Erstat fignerne med tørrede ferskner eller abrikoser.
Erstat den lufttørrede skinke med krydret pølse.
Prøv forskellige typer gedeost: med krydderier, peber, forskellig konsistens, mv. 


________________________________________________________________


Kylling og mango-sandwich


Den smager himmelsk - og ingredienserne samt tilberedningen er simpel og hurtig. Alt du skal bruge er: 


Til 4 personer


Godt grovbrød 
2 kyllingebryster med skind, stegt gyldne på panden 
1 frisk, moden mango, ikke for blød, skåret i tynde skiver
2 spsk. mangochutney (kan evt. undlades)
Babyspinatblade, kinakålblade eller anden salat (gerne sprød)
Salt, peber samt andre krydderier efter eget ønske


Skær brødet i tynde skiver, smør mangochutney på. 
Skær kyllingebrystet i tynde skiver med skind på, krydr med salt, peber, andre krydderier. 
Læg lag af kylling, mangoskiver og salat på brødet. 


Tip
Når du skærer mangoen, stil den lodet så den ovale del og stilken vender opad. Brug en skarp kniv, skær fra stilken mod bunden langs stenen for at frigøre den ene halvdel af frugten. Skræl den og skær den i tynde skiver. 


Variant
Kylling, avocado og flødeost med urter; kylling, parmesanspåner, strimlet saltat og majonæse eller cesar dressing; kyllling, salatblade og flødeost med hakket estragon (frisk/tørret); kylling, soltørrede tomater og pesto. 


____________________________________________________________


Hummus og peberfrugt-sandwich


Har du lyst til at forkæle dig selv lidt til frokost med en anderledes lækkerbisken (dog ikke den mest slanke af slagsen) eller vil servere noget skønt til dine gæster, kan du prøve denne vidunderlige sandwich-type. Alt du skal bruge er: 


Til 8 personer 


4 fladbrød
150 g hummus
1/2 rød peberfrugt skåret i strimler
12 grønne oliven, ustenede, halverede
Evt. koriander eller andre krydderurter
Salt, peber, andre krydderier efter eget behov (fx chili og hvidløg)
Tilsæt evt. lidt hakkede nødder 


Skær brødet over i to, smør rigeligt hummus på. 
Læg de røde pberstrimler, oliven og evt. koriander/andre krydderier på. 
Drys salt, peber, andre krydderier på og rul sandwichenerne sammen om sig selv. 


Variant!
Bland friskhakket mynte med hummus og en smule citronsaft og tilsæt rigeligt peber. 
Spred et fint lag tapenade fr hummusssen for at få en mere kryddret smag. 
Tilsæt svitset hvidløg. 


____________________________________________________________


GRAPESALAT MED REJER OG VALNØDDER
Har julemaden sat sig på hofterne? Eller har sommerens lange ferie med godterier været lidt for godt? Så er en sund og slankende salat med skaldyr en rigtig god erstatning for juleanden, is eller flæskestegen. Alt hvad du behøver er følgende ingredienser:

Babyspinat (kan evt. undlades eller kan erstattes af anden salat)
2 store grapefrugter
3 forårsløg
50 g valnødder
1 stort rødløg
1 rød peber
½ agurk
1 pose rejer (alternativt krabbekød)

Vask, rens og hak babyspinat, rødløg, peberfrugt, agurk og forårsløg groft (evt. kan cherrytomater, mango og/eller avocado være en velsmagende tilføjelse). Pil grapefrugterne så kun køddet kommer i salaten. Put dernæst rejerne i salaten. Her er det særligt lækkert at benytte store tigerrejer, som hurtigt steges i krydderier som f.eks. chili, hvidløg og citrontimian, inden de proppes i salaten. Som ekstra sund tilbehør (så salaten bliver mere mættende) kan man evt. tilberede perlespelt, perlebyg, perlerug, bulgur, mv. som man lader køle inden det også puttes i salaten. Til sidst smuldres valnødderne i salaten (ikke før, idet de bliver bløde af grapesaften hvis de puttes i salaten for tidligt). Hele salaten kan evt. overståes med frisk limesaft (altid smagsfuldt ved skaldyr).

Tilberedningstid: ca. 20 minutter (alt efter hvordan du vælger at tilberede rejerne)

_______________________________________________________________


Kammuslingsalat med asparges og ærter
En lækker og relativ let, men velsmagende salat! 


16 store kammuslinger
vindruekerneolie til at pensle med
1 bdt grønne asparges
1 hoved frisesalat
200 g bælgede ærter
lidt ærteblade (alternativt lidt dild)



Skær kammuslingerne i skiver, pensl dem på begge sider med olie og steg/grill dem et par minutter på begge sider. Knæk det nederste af aspargesene, og skær dem dernæst i grove stykker. Salaten vaskes og skæres groft og ærterne samt afkølede kammuslinger tilføres salaten. 


__________________________________________________________


Lækker og let rejesalat
Opskriften er hurtig, nem og sund. Afprøv den! 


400 g store tigerrejer (lynsteges i ca. 2-3 min. med krydderier)
meget lidt olie til stegning
1-3 fed hvidløg

½-1tsk knust chili (styrke efter eget ønske)
2-3 fennikelknolde
1 bdt. forårsløg
salt, peber

citrontimian 
babyspinat
rød peberfrugt, snittet fint
cherrytomater snittet i både
rucola
300 g groft brød




____________________________________________________


Sund og anderledes burger 
Hvis du har lyst til en rigtig lækker frokost skal du prøve en sunhedsburger. Den er sund og nærende - og så smager den oven i købet godt. 


300 g spirer (alle slags kan bruges og bland gerne forskellige)
½ tsk salt
2 forårsløg, hakket 
1 spsk hakket bredbladet persille
½ spsk grøn hakket mynte
1 æg, let pisket
Peber, chili og evt. hvidløg efter eget ønskeOlivenolie til stegning

Pisk æg, krydderurter, spirer og forårsløg sammen. Læg 'bøfferne' som klatter på en stegepande (med en smule olivenolie) med en ske. Tryk dem lidt flade og steg em til de er gyldne på begge sider. Server med dernæst med yoghurt-sauce, limebåde, salat og flere spirer i fuldkornspita eller i en fuldkornsbolle.


Yoghurtsauce

1 dl yoghurt naturel eller A38
1 spsk blandede, finthakkede krydderurter – persille, purløg, mynte, citronmillisse og citrontimian er alle lækre alternativer. 
Saft fra en presset limebådGroft knust salt og peber

Bland ingredienserne i en skål, smag til med salt og peber og server iskold.



____________________________________________________________


Ovnbagte græskarkerner med salt og chili
Prøv en anderledes opskrift - en rigtig lækker spicy snack når der kommer gæster. Alt du behøver er følgende:


150 g græskarkerner (mandler kan også bruges som alternativ)
½ dl vand
1 tsk salt
½ tsk tørret chili - gerne mere, hvis du ønsker at dine snacks skal være lidt stærkere

Sæt kernerne/mandlerne i en ov ved 175 graders celcius i ca. 10 minutter. Rør salt og chili ud i vandet og vend det med kernerne/mandlerne. Sæt kernerne/mandlerne tilbage i ovenen igen i ca. 5 minutter indtil vandet er fordampet og chilien/saltet har sat sig på de sprøde kerner/mandler.


___________________________________________________________________


Grove grissini med chili og hvidløg
En rigtig god ting at byde sine gæster er grissini, dvs. italienske sprøde brødstænger. De kan laves i alle former og størrelser, og eftersom dejen er ganske simpel sætter kun fantasien grænser for hvad der kan puttes i dejen af lækkerier. I dette tilfælde er stærke grissini med chili og hvidløg blevet afprøvet - med stor succes. Opskriften er følgende:


10 g gær
2½ - 3½ dl lunkent vand
1-2 tsk salt
1 spsk olivenolie
200 g rugmel
50 g hvedeklid
150 g fuldkornshvedemel
50 g blandede korn (hørfrø er særlig lækre)
1 chili (her afhænger det naturligvis af smag og behag mht. styrke)
2-3 hvidløg


Korn, gær, salt og vand sammenblandes. Dernæst tilføres chili og hvidløg (hakket), og herpå mel. En bageplade smøres med olivenolie og overdrysses med mel. Rul lange, tynde (ca. ½ cm i diameter) brødstænger med chili og hvidløg. Evt. kan grissinierne også rulles i en krydderiblanding med chili til sidst for at gøre dem ekstra stærke og eksotiske.
Lad dem bage i ovnen i 15-20 minutter (indtil de er gyldne og sprøde) ved ca. 200 grader celcius.


Det særligt gode ved netop denne version af grissini er den store mængde grove mel, mange kerner og mindre olivenolie, som gør dem sundere og mere mættende end almindelige grissini.


Som tilbehør til grissinierne kan bl.a. serveres mojo - en stræk spansk dip. Opskriften er følgende:


1 rød peber
1 rødløg
50 g mandler
olivenolie
1 tsk eddike (stort set alle typer kan anvendes)
4-6 hvidløg (antal efter smag)
1-2 chilier (styrke og antal efter smag)


Peberfrugten skæres i fire stykker og puttes i ovnen i ca. 15-20 minutter på 200 grader celcius og bages indtil de er helt møre og skallen er sort. Dernæst lægges peberfrugten i en pose og køler af (posen skal være lukket, så kondensen der dannes inde i posen bevares, idet den er vigtig for at skallen på peberfrugten løsner sig når de er kolde). Den sorte skal pilles af peberfugten når den er helt kold og sammen med olivenolie, mandler, hvidløg, chilier, rødløg og eddike blændes det hele til en stærk cremet mos, som grissinierne kan dyppes i.
_______________________________________________________________





GROVRUGBRØD MED BANAN OG MANDLER
Afprøv dette rugbrød hvis du virkelig søger noget ekstra nærende og mættende til frokosten eller aftensmaden. Det kræver ikke flere dages forberedelsestid, og er derfor let lavet. Du behøver ikke engang have fingrene nede i dejen, men kan klare sammenblandingen af ingredienserne med en stor ske. Alligevel er skorpen og mandlerne sprøde og velsmagende, og bananen giver brøddet en indre fugtighed og fyldighed.


2,5 dl kogende vand
1 tsk salt
1 tsk olivenolie
1 tsk ahornsirup (kan undlades, idet bananen giver rigelig sødme)
50 g mandler (valnødder og hasselnødder er desuden også et dejligt alternativ)
50 g blandede korn (en typisk fem-korns-blanding er suveræn)
50 g knækkede rugkerner
1 ½ dl cheasy yougurt natural
60 g rugmel
50 g hvedeklid
20 g fuldkornshavregryn
30 g fuldkornshvedemel/speltmel
25 g gær
1 hel banan
(50 g hakkede abrikoser kan evt. tilføjes som en ekstra lækker ting)


Hæld blandede korn, rugkerner, mandler og en stor banan (hakket i små stykker) i en skål sammen med det kogende vand. Lad blandingen trække i ca. 10 minutter, hvorefter salt, olivenolie og gær tilføres. Dernæst tilføjes cheasy yougurten. Herefter skal melet bare blandes i lidt efter lidt til brødet har den rette konsistens.


Lad dejen hæve i ca. ½ time med et tørklæde over sig et lunt sted, lig det på en bagplade smurt med olivenolie og drysset med mel eller på bagepapir og bag det herefter i ovnen på 205 grader celcius i ca. 1 - 1½ time (den sidste halve time kan det være en ide at slukke for ovnen og lade brøddet stå på eftervarmen og blive gennemstegt langsomt). Overfladen af brøddet kan før bagningen glattes med en ske dyppet i vand, og kan dernæst overstrøes med lidt mel eller kerner for at give brøddet et attraktivt og rustikt udseende.


Lad herefter brøddet ligge og køle efter bagningen med et viskestykke over sig (jo længere tid, jo bedre), og placer det i en plastikpose eller lign. efter ca. 1 time for at holde på fugten.


________________________________________________________________


Dejlige dips - som hjælper på samvittigheden ...

Dips til retter er bare noget af det lækreste - desværre er de ikke altid lige slankende. Men i det følgende kan du få inspiration til at omskabe nogle af de gamle klassikere så de bliver langt mere slankende, og så din samvittighed ikke banker på for hver bid du tager.



Tomatsalsa
Hak 200 g stilktomater og 25 g semidried tomater, rør og smag tomaterne til med 1 spsk kapers, 1 fed hvidløg samt basilikum eller oregano, salt og peber efter smag.
God dressing til: pastasalat, grøntsager, fisk og grillet kød.
20 kcal. pr. person

Kaviarcreme
Rør 75 g friskost 4% med ½ dl fromage frais 0,2% og smag til med salt, peber, 2-3 spsk fintskåret dild og ½ lille finthakket rødløg. Vend 50 g lakse- eller stenbidderrogn (hvis det skal være særlig delikat) i cremen og server.
God dip til: rå agurk og bladselleri, til røget fisk og sprøde stykker ristet rugbrød eller brug som smørelse i en sandwich
45 kcal. pr. person

Hummus
Blend ½ dåse afdryppede kikærter (eller opblød selv kikærter i vand i 12 timer - det gør smagen bedre men er mere besværligt) med 2 fed hvidløg og 2 grillede flåede peberfrugter. Tilsæt appelsinsaft til passende konsistens og smag godt til med salt, peber og evt. røget paprika eller chili
God dip til: grillet kød og fisk, grøntsager samt smørelse i sandwich
50 kcal. pr. person

Indisk yougurtdip
Rør 2 l drænet yougurt naturel med 1-2 fed knust hvidløg, 3 spsk reven agurk, 1 spsk hakket mynte, 1 spsk hakket dild samt salt og peber. Rist 1 tsk spidskommen og 1 tsk fennikelfrø på en tør pande, afkøl og vend krydderierne i dippen.
God dip til: fisk, grønt og lam
35 kcal. pr. person

Guacamole
Mos og rør kødet af 1 ustenet avokado med lime- eller citronsaft. Tilsæt evt. 1 dl fromage frais 0,2% og smag til med 1 ukernet, finthakket chili (styrke efter eget ønske), 2-3 spsk hakket koriander, 1-2 fed hakket/presset hvidløg, salt og peber.
God dip til: fisk, kylling, grøntsager eller som erstatning for smør på brødet
40 kcal. pr. person

Basilikumcreme
Blend 1 dl basilikumblade med 1,5 dl fromage frais 0,2%, 2 fed knust hvidløg, 1 hakket ansjos og 1 spsk kapers. Smag til med groftkværnet peber og salt.
God dressing til: pasta- og grøntsagssalater eller som tilbehør til grillet kød og fisk
30 kval. pr. person
_____________________________________________________
Eksotiske små lakseruller
Tilbyd dine gæster en meget delikat lille ret - som samtidig er super sund!

24 stk. 

1-2 hjertesalat
1 agurk
1 mangofrugt
150 g røget laks i skiver
1 potte frisk koriander
8 ark rispapir

Dressing 
1 dl cremefraiche 9%
wasabi efter smag
salt og peber

Skyl salaten og afdryp. Skær agurk i tynde stave. Halver mango, fjern stenen og skær mango i tynde skiver. Skær laksen i stykker på langs. Fyld en stor stegepande med meget varmt (ikke kogende!) vand og udblød rispapiret - et ark ad gangen. Lad det kun lige dyppes i vandet, og så er det faktisk helt klart til brug. Fordel fyldet på midten - salatblade, agurk i stave, mango, laks og koriander. Rul hver rispapirrulle sammen og skær den i tre stykker. Rør cremefraiche med wasabi og peber efter smag ved siden af i en skål. 

__________________________________________________________________


Salat med sorte fuldkornsris, rejer og japanske bønner

Meget lækker salat, som både er sund og eksotisk at byde sine gæster på. 

4 personer

200 g sorte fuldkornsris 
500 g edamamebønner (ca. 200 g bælgede)
200 g rejer
salt og peber

Dressing
1 chili (vælg egen styrke)
1-2 fed hvidløg
2 tsk friskrevet ingefær
1 spsk sesamolie
1 bundt frisk koriander

Skyl og kog risene i ca. 45 min i vand tilsat presset hvidløg. Afkøl risene. Hæld kogende vand over edamamebønner og lad dem stå et par minutter. Smut bønnerne. Flæk chilien og skrab kernerne ud. Hak chilien fint og rør sammen med presset hvidløg, friskrevet ingefær og sesamolie. Hakkoriander. Vend ris med bønner, rejer, hakket koriander og dryp dressingen over. Krydr med salt og peber. 

Som alternativ, hvor dressingen undgås, kan der vælges tigerrejer, som steges i lidt olie, chili og hvidløg og afkølet tilføres salaten. 

____________________________________


Salat med vindruer og lakserogn 

Meget eksotisk og velsmagende salat. Særlig god en varm sommerdag når dagen går på hæld og solen kaster sine sidste gyldne stråler ind over middagsbordet. 

1 hoved romainesalat
230 g blå, stenløse vindruer, halverede
1 glas (50 g) regnbueørredrogn eller lakserogn
Saften af halv citron
½ dl ekstrajomfrurapsolie eller ekstrajomfruvalnøddeolie
1 citrongræs, hakket meget fint 
1 håndfuld frisk koriander, skåret fint
1 tsk saltflager og friskkværnet peber.


Alle ingredienserne sammenblandes hvorefter citronen presses ud over salaten.